Välkomna

VARMT VÄLKOMNA TILL STRÖMSBERG!

Bland alla Nordupplands vallonbruk är detta mest känt som ”det vita bruket”. Med sina välbevarade vitmenade huskroppar ger det en god bild av och föreställning om den gamla industriella storhetstiden.

Strömsbergs bruk är i dag ett levande samhälle trots att den forna industrin är nedlagd. Vi har valborgsmässo- och midsommarfirande, Strömsbergsdagen, Julmarknaden med knallar, underhållning och andra attraktioner. I vävstugan framställs mattor, smedshanddukar och andra textilier. I bagarstugan bakas Strömsbergsbröd efter gammalt recept och andra bakverk. Här kan du paddla kanot eller bada i Tämnarån, vandra eller vintertid åka skidor i härligt kuperade elljusspår. Närhet till naturen finns alltid. Alla de gamla byggnaderna fungerar som ett intressant bruksmuseum, med guidade visningar sommartid eller för helt egna besök. Speciellt kan nämnas Skogsbruksmuseet med älghornssamlingen och Nostalgimuseet med gamla prylar från farfars radioapparat till cyklar, mopeder och bilar från en länge sedan svunnen tid. I augusti tänds kolmilan i samband med Strömsbergsdagen. På Hedens idrottsplats en bit utanför samhället kan du se våra fotbollsstoltheter SIF spela ut motståndarna.

I Strömsbergs bruk finns en hel del småföretag och c:a 200 hushåll med fast boende samt fritidshus. Här är gott om parkeringsplatser, en vacker, lugn och rogivande miljö uppskattad av såväl bofasta som besökare.

I besökscentrat finns all information för ett givande besök. Och – självklart njuter du under visiten av en kopp kaffe och gott hembakt bröd i Café Strömsberg med hög nostalgieffekt.

Toalett – även handikappanpassad – för besökande
finns i Besöksinformationen (ingång från gavel ut mot Dammen och Strömsbergs Café), som är öppen varje dag mellan kl 8.00 – 20.00.

Välkommen till Strömsbergs bruk!

bruket2